Thursday, June 26, 2014

Tips Reduces Stress

 

assalammualaikum

hi..

nowadays kan makin banyak kerja yang tak siap sempurna. aku ni jenis suka bertangguh. last minute baru gadoh-gadoh nak buat. masa tu la tahap stress naik mencanak-canak macam bacaan gempar bumi tu. konon tahap stress melampau letew. so, tuk reduce kan balik tahap stress ni aku try la beberapa perkara. uih, berkesan la tuk aku. so, aku nak la share ngan korang. takmo la kedekut taik hidung masin. yedak? masin ke taik idung? tak pernah rasa okeh! –..-

 

images-5

 

1. whatsapp

kalu ngah stress tu, stop la buat kerja sekejap. konon take 5. time tu korang mesej la sesiapa aje. macam aku suke whatsapp kawan aku. *kacau actually –.- * dia pulak jenis vengong vengong gitu. kepala masuk air. kompem2 ilang stress otomatik. jangan pulak korang g mesej kawan ko ngan perang dunia ke 3 ngan laki die. tak memasal korang pulak bertambah stress. (-.-")

2. membaca

kalau korang takde siapa nak berwhatsapp *forever alone kununnya* korang leh membaca perkara yang bukan berkait ngan kerja. contohnya macam aku suka baca blog. tak kira la pasal pe. eh, korang jangan pandang takde mata tau. membaca ni boleh reduce stress dari mencanak-canak ke mendatar draft tu. kahkah. bayangkan sendiri yek! *jangan baca perkara tak berfaedah sudah ye!

 

3. game

hah!! orang kaki game sudah semestinya buat perkara ni. asal ade masa je mesti bukak game. time meeting pon ade aje aku tengok orang main game. hahaha. meeting pon tension tau!

4. gambar

yang ni pon aku biasa buat. kihkih. aku suka tengok gambar kucing time stress-stress sebab dorang ni comel gila macam aku. –..- korang pon tengok la benda2 yang boleh buat korang tersenyum balik. cth: gambar anak ke, gambar laki korang buat yoga ke…

5. bersenam

korang boleh jugak bersenam dalam ofis tu. konon berjalan p pantri sambil angkat fail berat! bos tengok pon boleh cop korang rajin. jangan beraerobik pulak ye. mau kena pelekong dek bos korang. hahaha. aku memang tak buat lerrr.

6. makan

makan ni boleh reduce stress & otomatik memgemukkan badan. mulut asik nak menguyap je kan. hahaha.

 

 

images-6

tu perkara yang selalu aku buat ler. selamat mencuba ye. kalau boleh takmo dah stress2, nanti hormon tak stabil & makin banyak pulak jerawat muncul . menyampah tau jerawat nih! –,-

 

kalau stress2, biasa korang buat pe ye? share2 la ye.

p/s: meeting lagi petang ni. –.-"

 

thanks readers, xoxo!

10 comments:

  1. Saya reduce stress dengan blogging.
    Tapi, kalau internet problematic, stress balik. Hehe:)

    ReplyDelete
  2. Bila stress tengok korean drama , nampak oppa oppa comel. Hahaha. :P

    ReplyDelete
  3. Bila stress tengok korean drama , nampak oppa oppa comel. Hahaha. :P

    ReplyDelete
  4. Sy tmbh sikit.. Zikir dan al-Quran.. Insha Allah hilng stress.. Pnwar yg mujrb...

    ReplyDelete
  5. Stress...main game Pororo...pas langgar benda...life pon dh kurg.....lg stress...AHHAHA

    ReplyDelete
  6. yang makan tu best asma..hahaha

    ReplyDelete
  7. yang makan tu best asma..hahaha

    ReplyDelete
  8. kalo akak stress akak mkn xpun akak merayau gi opis kwn.

    ReplyDelete

eh, comment? terima kasih ye....