Sunday, September 18, 2011

"harta awam jangan dibuat macam harta ko boleh?"

assalamualaikum....



situasi pertama:
ko pergi library sambil lenggang kangkung sambil niat dalam hati nak baca surat khabar yang library sedia kan untuk semua student. tengah syok pilih surat khabar yang menarik hati, tetiba ko nampak seorang makhluk yang sedang baca surat khabar berita harian dan SATU LAGI surat khabar metro berada di tangan nya. BAPAK TAMAK!!! GRRRRR~  *baru je tadi berlaku. dem!


situasi kedua:
ko sedang memcari tong sampah diluar bilik kolej. biasanya tong sampah memang dah disediakan di tepi setiap bilik. tapi hari tu tetiba hilang. keluar lah jiran bilik sebelah sambil pegang tong sampah tepi bilik ko. selamba badak ambik dan letak dalam bilik dia. *hoii.. berapa banyak tong sampah ko nak??( mau je sound macam tu kan?) sabar je la... GRRRR~


situasi ketiga:
ko tengah penat berjalan jalan dengan kiri kanan ko penuh barang, tetiba nampak bangku kosong. tak sempat ko pergi duduk, datang seorang duduk. punya la besar bangku tu, muat dia sorang je. memang panas je kan??? GRRRR~

situasi keempat:
korang fikir la sendiri.... mesti pernah mengalami pengalaman macam ni kan? sabar jela~


google.




moral value: fikirkan lah keadaan orang lain sebelum bertindak...



mekacih sudi baca=)

8 comments:

  1. sabar ye duhai kekasih.hehe.. biasa la diorang lupa tu harta awam..diorang ingat tu harta diorang beli

    ReplyDelete
  2. diorang memang suka bagi kita pahala,

    ReplyDelete
  3. huhuhu...manusia nih mmg mcm2 perangai dy..kita ckit ati pon tak guna, yg penting sabor je lar..

    ReplyDelete
  4. hmmm...pnah je,slalu kot...kekadang tu bangku kosong kt sblah tu sngaja dia ltak barang2 xkasi org dok sblah dia

    melampau kan

    ReplyDelete
  5. Jadikan pelajaran saja, kalau kita tk suka orang brlaku seperti itu pada kita, jangan sampai kita berbuat yang serupa.
    Keep smile :)

    ReplyDelete
  6. nak buat pape, tengok kiri kanan...

    ReplyDelete
  7. byk lagi contoh yg lain, kena belajar bersabar lah... hheee

    ReplyDelete

eh, comment? terima kasih ye....